masa serowa:
1kg sera twarogowego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3/4 szklanka cukru do żółtek
0,5 szkl.do białek do masy serowej
1szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
5 żółtek
masa białkowa na wierzch sernika:
4 białka
0,5szkl. cukru do białek na wierzch sernika
Sernik złota rosa lub łzawiący sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na spód sernika zagniatamy i przekładamy do blachy i podpiekamy.
2.Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel
3.Do utartych żółtek z cukrem dodaj ser i resztę składników (bez białek) następnie wymieszaj.
4.Ubij 3 białka z0,5 szkl.cukru.
5.Następnie dodaj ubite białka i delikatnie łyżką wymieszaj z masą serową.
6.Tak przygotowana masę serowa wylej na upieczony spód sernika i wstaw do piekarnika 160 st.C 45 minut. Następnie ubić pozostałe białka z cukrem, tak aby grudki cukru były wyczuwalne w białkach. wyjąć sernik i wyłożyć pianę na upieczony sernik. Pieczemy jeszcze około 20 minut.
7.Po upieczeniu sernika po godzinie lub kilku powinny zacząć się pojawiać kropelki rosy.
Porady
spód sernika można podpiekać ,ale jeśli masz sprawdzony swój piekarnik,że wypieka spód razem z sernikiem to wylej ciasto serowe na surowy spód.
Komentarze