Lumaconi zapiekane z serem

4.48 (150 ocen)

  • 1 godz. 10 min

lumaconi nadziewane mięsem, zapiekane w papryką i strąkami groszku cukrowego, pod pierzynką ciągnącego sera

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 300g makaronu lumaconi
    300g mielonego mięsa
    1 cebula
    przyprawy do mięsa: gałka muszkatołowa, czosnek, sól, pieprz, kolendra
    1 słodka papryka
    spora garść strąków zielonego groszku
    200g sera (grana padano, parmezan lub inny twardy)
    100ml śmietanki
    100ml wody
    2 łyżki Fix zapiekany makaron z parówką
    oliwa do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.48 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Ser

Lumaconi zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lumaconi zapiekane z serem 1. Makaron wrzucić do osolonej wrzącej wody, gotować 3-4 minuty, odcedzić.
    Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, doprawić do smaku. Mięsem nadziać makaron.
    Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć warstwę makaronu, między makaronem ułożyć kawałki papryki i groszek, posypać połową startego sera. Ułożyć kolejną warstwę makaronu, papryki i groszku.
    Śmietankę i wodę wymieszać z Fixem, zagotować, ciągle mieszając, polać makaron. Po wierzchu posypać pozostałym serem. Naczynie przykryć folią aluminiową lub przykrywką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 minut, zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut w temp. 170st.C (grzanie góra-dół lub termoobieg).
    Smacznego:)

Porady

Nadziewać makaron można za pomocą rękawa z okrągłą końcówką (o średnicy 1cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować