Luksusowy pasztet z łososia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Soczyste mięso z łososia otoczone blanszowanym porem oraz kruchym ciastem serowym. Całość po upieczeniu posypane czerwonym kawiorem, tworzy wyrafinowane danie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • na 6-8 porcji:

    ciasto:
    200 g zimnego masła
    200 g białego sera śmietankowego
    200 g mąki
    1/2 łyżeczki soli

    nadzienie:
    750 g filetu z łososia lub pstrąga łososiowego
    pieprz cytrynowy
    gruby por

    posmarowanie:
    jajko
    mleko

    wykończenie:
    50 g czerwonego kawioru do posypania
    zielenina
    plasterki cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Luksusowy pasztet z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ze składników na ciasto zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.
  • 2. Rybę oprószamy pieprzem cytrynowym.
  • 3. Pora dzielimy na "oddzielne liście" i blanszujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Pora osuszamy na ręcznikach kuchennych. Liście układamy tak by lekko na siebie nachodziły i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • image-08aa3yt 4. Na przestudzone liście kładziemy rybę i owijamy ją w liście.
  • image-0nyaql1 5. Ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto. Z ciasta wykrawamy 2 ryby. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy rybę. Brzeg smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Przykładamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi dociskamy widelcem. Brzuch ryby regularnie nacinamy nożyczkami, by powstały łuski.
  • image-28l0wrs 6. Z resztek ciasta lepimy oczy i pyszczek ryby. Przyklejamy je rozmąconym jajkiem. Całą rybę smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach C około 40 minut.
  • 7. Tak przygotowana ryba smakuje zarówno podana na gorąco jak i na zimno.

    Rybę proponuję podawać posypaną czerwonym kawiorem i natką pietruszki oraz koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować