Luksusowe mielone w waflu

0 (0 ocen)

  • 45 min

Inny, pyszny sposób wykonania kotletów mielonych. Bardziej pracochłonny ale wyśmienity smak.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    Opakowanie niesłodzonych wafli o wymiarze 10x10 cm
    60 dag mielonego mięsa
    1 cebula
    2 jajka
    2 jabłka
    Sól, pieprz i majeranek
    1 bułka kajzerka
    Szczypta chili
    3 jajka
    Bułka tarta do panierowania
    3-4 plastry żółtego sera
    Olej do smażenia

Luksusowe mielone w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jabłka obrać, pokroić w ósemki, lekko podsmażyć na oleju, wystudzić. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa oraz przyprawy i jajka. Wyrobić na jednolitą masę. Na jednym waflu układamy porcję mięsa, wciskamy po kawałku jabłka i przykrywamy drugim waflem. Dociskamy i formujemy kwadraciki. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy kotleciki około 20 minut. Pod koniec zapiekania rozłożyć na każdym kotlecie małe plasterki żółtego sera. Podajemy na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką lub ze świeżym pieczywem.

Porady

Zamiast jabłek można dodać też gruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy