Inny, pyszny sposób wykonania kotletów mielonych. Bardziej pracochłonny ale wyśmienity smak.
45 min
Składniki:
Składniki:
Opakowanie niesłodzonych wafli o wymiarze 10x10 cm
60 dag mielonego mięsa
1 cebula
2 jajka
2 jabłka
Sól, pieprz i majeranek
1 bułka kajzerka
Szczypta chili
3 jajka
Bułka tarta do panierowania
3-4 plastry żółtego sera
Olej do smażenia
Luksusowe mielone w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jabłka obrać, pokroić w ósemki, lekko podsmażyć na oleju, wystudzić. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa oraz przyprawy i jajka. Wyrobić na jednolitą masę. Na jednym waflu układamy porcję mięsa, wciskamy po kawałku jabłka i przykrywamy drugim waflem. Dociskamy i formujemy kwadraciki. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy kotleciki około 20 minut. Pod koniec zapiekania rozłożyć na każdym kotlecie małe plasterki żółtego sera. Podajemy na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką lub ze świeżym pieczywem.
Komentarze