Ekskluzywną pieczeń rzymską , która nie tylko zawsze się udaje ale również smakuje wyśmienicie serwujemy na spotkaniach rodzinnych jako danie obiadowe z sosem musztardowym i ziemniakami lub na zimno
Luksusowa pieczeń rzymska czyli klops z jajami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieso opłukać , cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni.
Bułkę namoczyć w wodzie . Umyć i ugotować na twardo 3 jajka.
Posiekać świeży koper i pietruszkę .
2.Mięso , cebulę , lekko odciśniętą z wody bułkę przepuścić przez maszynkę do mięsa.( Moja babcia Ola nauczyła mnie , że należy do mięsa mielonego dodać jeden ugotowany ziemniak aby masa była bardziej spoista ). Zmieloną masę osolić , dodać przyprawy , 1 całe jajko i wyrobić na gładką masę
3.Wyłożyć na stolnicę i uformować płaski prostokąt 25 x 15 cm ( tak aby zmieścił się w podłużnej foremce ). Ugotowane jajka obrać i położyć na środek prostokąta . Zawinąć boki pieczeni zamykając jaja w środku. Wyrównać boki i wierzch pieczeni , obsypać tartą bułką i włożyć do foremki. Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem .
Komentarze