Luksusowa pieczeń rzymska czyli klops z jajami

4.5 (164 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ekskluzywną pieczeń rzymską , która nie tylko zawsze się udaje ale również smakuje wyśmienicie serwujemy na spotkaniach rodzinnych jako danie obiadowe z sosem musztardowym i ziemniakami lub na zimno

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa: 60 dekagramów
    - olej do smażenia: 6 dekagramów
    - bułka czerstwa: 5 dekagramów
    - cebula: 5 dekagramów
    - jajo świeże: 1 sztuka
    - bułka tarta: 4 dekagramy
    - jaja ugotowane na twardo: 3 sztuki
    - sól ,pieprz, majeranek, papryka słodka: 1 szczypta
    - pietruszka zielona ,koper zielony (świeże): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Luksusowa pieczeń rzymska czyli klops z jajami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieso opłukać , cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni.
    Bułkę namoczyć w wodzie . Umyć i ugotować na twardo 3 jajka.
    Posiekać świeży koper i pietruszkę .
  • 2. Mięso , cebulę , lekko odciśniętą z wody bułkę przepuścić przez maszynkę do mięsa.( Moja babcia Ola nauczyła mnie , że należy do mięsa mielonego dodać jeden ugotowany ziemniak aby masa była bardziej spoista ). Zmieloną masę osolić , dodać przyprawy , 1 całe jajko i wyrobić na gładką masę
  • 3. Wyłożyć na stolnicę i uformować płaski prostokąt 25 x 15 cm ( tak aby zmieścił się w podłużnej foremce ). Ugotowane jajka obrać i położyć na środek prostokąta . Zawinąć boki pieczeni zamykając jaja w środku. Wyrównać boki i wierzch pieczeni , obsypać tartą bułką i włożyć do foremki. Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem .

    Podawać krojąc na grube plastry
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować