Luksusowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać mleko,dodać masło,cukier i sól,podgrzewać do czasu rozpuszczenia się składników,przestudzić do pokojowej temperatury.
2.Całość wylać do miski,w kruszyć drożdże,wymieszać i chwilę pozostawić do czasu ich wyrośnięcia.Wlać wymieszane z olejem żółtka,porcjami wsypywać przesianą mąkę.
3.Całość wyrabiać łopatką,do czasu uzyskania gładkiego ciasta.Przykryć ręcznikiem i ustawić w ciepłym miejscu do czasu wyrośnięcia ciasta
4.Ponownie wymieszać,wyłożyć na blaszkę o wym. 28 na 40 cm.wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem.Mokrymi rękoma wyrównać ciasto.
5.Wszystkie składniki kruszonki dokładnie zagnieść rękoma i posypać ciasto.
6.Piekarnik nagrzać do 180C,wstawić blaszkę i piec 40-45 min.Jeszcze gorące ciasto posypać wiórkami z 1/4 kostki masła,przykryć ręcznikiem i pozostawić do przestudzenia.
7.Wszystkie składniki lukru wymieszać aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany i polać przestudzone ciasto.
Komentarze