LUKSUSOWA DROŻDŻÓWKA

4.9 (196 ocen)

Taka drożdżówka długo utrzymuje świeżość,jest pulchna a olejek śmietankowy dodany do lukru sprawia,że ciasto nabiera wspaniałego maślanego smaku.

Składniki:

  • CIASTO

    400 ml. mleka
    0,80 dkg.mąki tortowej
    1/2 kostki masła
    10 dkg.drożdży
    1 szk.cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki oleju
    6 żółtek
    1/2 łyżeczki soli

    KRUSZONKA

    1/4 kostki masła
    20 dkg.mąki tortowej
    1/2 szk.cukru
    1 cukier waniliowy
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    LUKIER

    6 łyżek cukru pudru
    3 łyżki gorącej wody
    1 łyżka oleju
    - olejek śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.9 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Luksusowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko,dodać masło,cukier i sól,podgrzewać do czasu rozpuszczenia się składników,przestudzić do pokojowej temperatury.
  • 2. Całość wylać do miski,w kruszyć drożdże,wymieszać i chwilę pozostawić do czasu ich wyrośnięcia.Wlać wymieszane z olejem żółtka,porcjami wsypywać przesianą mąkę.
  • 3. Całość wyrabiać łopatką,do czasu uzyskania gładkiego ciasta.Przykryć ręcznikiem i ustawić w ciepłym miejscu do czasu wyrośnięcia ciasta
  • 4. Ponownie wymieszać,wyłożyć na blaszkę o wym. 28 na 40 cm.wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem.Mokrymi rękoma wyrównać ciasto.
  • 5. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie zagnieść rękoma i posypać ciasto.
  • 6. Piekarnik nagrzać do 180C,wstawić blaszkę i piec 40-45 min.Jeszcze gorące ciasto posypać wiórkami z 1/4 kostki masła,przykryć ręcznikiem i pozostawić do przestudzenia.
  • luksusowa drożdżówka 7. Wszystkie składniki lukru wymieszać aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany i polać przestudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować