Lukrowe Laseczki

0 (0 ocen)

Dziś mam dla Was fantastyczne lukrowe laseczki , wykonane z lukru plastycznego . W wolnym czasie można je przygotować , schować w suchym miejscu i użyć do ozdobienia Świątecznych wypieków .

Składniki:

  • 800g cukru pudru ( 4 szklanki )

    100g glukozy ( 0,5 szklanki )

    4 łyżeczki żelatyny

    70 ml wody ( 5 dużych łyżek )

    czerwony barwnik spożywczy

    dowolny aromat np.migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lukier

Lukrowe laseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i po rozpuszczeniu dodajemy glukozę ( można nad palnikiem ale trzeba uważać by się nie zagotowała ) . Dodajemy trochę cukru pudru , aromat i mieszamy . Masę przenosimy na stolnicę i stopniowo dodajemy resztę cukru pudru , wyrabiając rękoma . W trakcie wyrabiania można dodawać barwniki spożywcze ( ja dodaję zawsze tych proszkowych ). Ja tym razem masę zostawiłam białą , barwniki dodaję do wybranych kawałków lukru . Gdy masa będzie już dość plastyczna ( jakieś 20 minut wyrabiania ), odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego . Jedne zostawiamy białe a drugie łączymy z czerwonym barwnikiem spożywczym. Jeśli masa nam wysycha i staje się mało plastyczna należy ją podgrzać , można w dłoniach lub lekko podgrzać w mikrofalówce . Z białego kawałka masy robimy cieniutki wałeczek , tak samo robimy z masą w kolorze czerwonym . Wałeczki łączymy ze sobą , skręcając razem i rolując rękoma na stolnicy . Ucinamy wałeczek na dowolną długość a końcówkę zawijamy jak laseczkę . Odstawiamy , po chwili laseczka jest już sucha .

    Masa szybko wysycha i twardnieje , więc pozostałą masę , którą mamy zamiar jeszcze użyć zawijamy w szczelny woreczek . To czego nie wykorzystamy ze spokojem możemy zamrozić i użyć w razie potrzeby .

    Takie laseczki świetnie wyglądają jako ozdoby Świątecznych ciast lub zawieszone na choince .

Porady

Podaję przepis na porcję lukru plastycznego , którym można ozdobić duży tort , tak więc jeśli już wyrobicie lukier podzielcie go sobie , weżcie tyle ile potrzebujecie a resztę możecie zamrozić zawinięte w woreczek i użyć innym razem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lukier plastyczny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować