Lukrowe gwiazdki

0 (0 ocen)

Gwiazdeczki mogą stanowić jadalną dekoracje choinki. Przewieszamy je białą nitką i zawieszamy na świątecznym drzewku:). Pięknie wyglądają, zwłaszcza gdy wiszą w towarzystwie pierniczków!

Składniki:

  • Składniki:
    • 3 białka,
    • ok 400 gram cukru pudru,
    • 1 łyżeczka soku z cytryny,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lukier

Lukrowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy lukier 1. Białka przekładamy do miski. Dodajemy do nich ok 200 gram cukru i ubijamy całość. Stopniowo dodajemy cukier puder oraz wlewamy sok z cytryny. Lukier ucieramy około 5 minut. Powinien być dość gęsty, ale lejący.
    Ilość cukru jest zmienna. Wszystko zależy od wielkości użytych białek. U mnie były one dość duże. Należy pamiętać by cukier był sypki, nie zbrylony.
    Gotowy lukier przekładamy do worka cukierniczego z małą, okrągłą końcówką.
  • narysowane gwiazdeczki 2. Na deseczce rozkładamy papier do wypieków. Za pomocą lukru rysujemy dowolne gwiazdeczki, śnieżynki!. Tak wykonane lukrowe ozdoby pozostawiamy na 24 godziny do zastygnięcia.
    Gotowe delikatnie odrywamy od papieru. Można pomóc sobie nożem!

Porady

Można użyć je także do dekoracji świątecznych wypieków, stołu, talerzy! !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować