Lukrowany jabłecznik z migdałami

0 (0 ocen)

Najbardziej zasmakował mojemu mężowi, który uwielbia jabłka pod każdą postacią.

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki pszennej,
    20 dag margaryny Palmy z murzynkiem,
    2 jajka,
    5 dag cukru,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli.

    Masa:
    1,2kg jabłek,
    7,5 dag cukru,
    łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    10 dag płatków migdałowych,
    4 łyżki soku z cytryny,
    1 jajko,
    10 dag cukru pudru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lukrowany jabłecznik z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z powyższych składników zagnieść gładkie cisato. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz do lodówki. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i cienko wysypać mąką. Spód i dno formy wylepić 2/3 ciasta. Posypać 2 łyżkami bułki tartej.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, skropić połową soku z cytryny. Dusić 7 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 3 łyżkami zimnej wody, wlać do jabłek. Mieszając, gotować ok. 1 min. Lekko przestudzić, dodać połowę migdałów. Masę wyłożyć na ciasto. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • 3. Piec 30 min w temp. 200st, następnie przykryć pergaminem i piec jeszcze 30 min. Pozostałe płatki zrumienić na suchej patelni.Cukier puder utrzeć z resztą soku z cytryny na gładki lukier. Lukrem posmarować jabłecznik. Obsypać płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować