Lukrowane muffinki z truskawkami, jak pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem oraz łączymy z solą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt z wanilii oraz sok z cytryny. Maślankę mieszamy razem ze śmietaną i dodajemy naprzemiennie z suchymi składnikami w dwóch partiach. Na koniec delikatnie za pomocą dużej łyżki mieszamy z ciastem truskawki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy surowym ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 220 C przez ok.15 min do tzw. suchego patyczka. Muffinki zostawiamy w piekarniku przez 10-15 min, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie dosyć gęsta i płynna masa. Ciepłe muffinki polewamy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia. Źródło przepisu: ilovebake.pl
Komentarze