Takie drożdżówki mogła bym jeść codziennie. Najbardziej lubię jeszcze ciepłe podane do mleka-REWELACJA!!!!! Gorąco polecam:).Drożdżówki te można także wykonać z kruszonką. Dla urozmaicenia też wykonałam takich kilka!
Składniki:
Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 1 szklanka mleka,
• 0,5 kostki margaryny,
• 5 dag drożdży,
• 0,5 szklanki cukru,
• 2 jajka do ciasta.
• 1 jajko do smarowania brzegów
Lukrowane drożdżówki z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę.
2.Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy z niego koła .
3.W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienia użyłam waniliowego budyniu oraz mandarynek z syropu.
4.BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtko oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
Budyń wykładamy na połowie drożdżówki.
5.Mandarynki odsączmy. Tak przygotowane wykładamy po 2-4 cząstki (w zależności od wielkości) obok budyniu.
6.LUKIER:
Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem. Pozostawiamy (najlepiej nas kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
KRUSZONKA:Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Komentarze