Lukrowane drożdżówki z mandarynkami

0 (0 ocen)

Takie drożdżówki mogła bym jeść codziennie. Najbardziej lubię jeszcze ciepłe podane do mleka-REWELACJA!!!!! Gorąco polecam:).Drożdżówki te można także wykonać z kruszonką. Dla urozmaicenia też wykonałam takich kilka!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 2 jajka do ciasta.
    • 1 jajko do smarowania brzegów

    Budyń:
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 żółtko,
    • Cukier do smaku,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    • 1 puszka mandarynek w syropie.
    Lukier:
    • .2-3 łyżki mleka,
    • Cukier puder (około 4-5 łyżek)
    Kruszonka:
    • 3-4 łyżki cukru,
    • 7 dag margaryny lub masła,
    • 4 łyżek mąki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Lukrowane drożdżówki z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. CIASTO:Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Do gotowego dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka.
    Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę.
  • wycinanie kół 2. Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy z niego koła .
  • nałożenie nadzienia 3. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.
    Jako nadzienia użyłam waniliowego budyniu oraz mandarynek z syropu.

  • gotowy budyń 4. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtko oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
    Budyń wykładamy na połowie drożdżówki.
  • przygotowanie mandarynek 5. Mandarynki odsączmy. Tak przygotowane wykładamy po 2-4 cząstki (w zależności od wielkości) obok budyniu.

  • lukrowanie 6. LUKIER:
    Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem. Pozostawiamy (najlepiej nas kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.

    KRUSZONKA:Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka z mandarynkami

To może cię zainteresować