Lukier na bazie proszku bezowego

4.49 (158 ocen)

  • 15 min

Gęsty lukier nadający się do pisania i efektownego ozdabiania ciast i ciasteczek.Pomysł wyszperany w internecie, ale proporcje trochę zmieniłam pod swój gust.

  • 15 min

Składniki:

  • 50 g proszku bezowego (skruszonej bezy)
    100 g przegotowanej wody
    500 g cukru pudru
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki Lukier

Lukier na bazie proszku bezowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszone bezy zalać wodą i miksować 3 minuty, dodawać porcjami cukier i dalej ubijać aż lukier będzie gładki i aksamitny. Na końcu dodać sok z cytryny .
    Lukier wychodzi gęsty, wlewamy go do woreczka na mrożonki (jest grubszy), odcinamy róg i przez otworek wyciskamy wzorki na ciasto. Lukier dość szybko zasycha.

Porady

Taki lukier można przechowywać kilka tygodni w temperaturze pokojowej w zamkniętym słoiczku. Jeśli potrzebny nam lukier do polania wystarczy nasz lukier rozcieńczyć odrobiną wody. Lukier można barwić , najlepiej barwnikami w płynie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować