Lubczykowe bułeczki ze szpinakiem, szynką i serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Fsntastyczne bułeczki,lubczyk dodaje im niesamowitego smaku.Składniki można modyfikować według swoich upodobań.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    250 ml ciepłego mleka
    30g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko
    2 łyżeczki miękkiego masła
    1 łyżeczka soli
    4 szkl. mąki pszennej
    garść liści lubczyku(może być bazylia)

    Farsz do bułeczek:
    150g szynki
    150g sera źółtego lub mozarella
    pomidor,papryka,czosnek
    świeży szpinak
    sól,pieprz,suszone zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Szynki Ser

Lubczykowe bułeczki ze szpinakiem, szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłego mleka,drożdży,cukru robimy rozczyn.Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
    Mąkę przesiać dodać pozostałe składniki.Wlać rozczyn.
    Ugniatamy do momentu powstania elastycznej kuli.Jeśli masa jest zbyt rzadka dosyp jeszcze mąki.
    Przykrywamy,odstawiamy na 1h.
    W tym czasie robimy farsz.
    Szynkę,paprykę tniemy w kostkę,podsmaż na maśle.Na sam koniec dodaj posiekany czosnek.
    Ser trzemy na grubych oczkach,pomidory w drobną kostkę.

    Ciasto wałkujemy cienko na kształt kwadratu.Na całości rozkładamy umyte i pozbawione ogonków liście szpinaku,następnie starty ser i pomidory.Na jednym z brzegów rozkładamy farsz w formie wałeczka.Od strony farszu zaczynamy rolować!
    Powstały walec tniemy na 6 cm kawałki,smarujemy delikatnie olejem i sypiemy dowolnie serem,ziołami,czarnuszką.
    Układamy bułeczki na papierze do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lubczyk Sery Szpinak Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować