Lubczykowe bułeczki ze szpinakiem, szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciepłego mleka,drożdży,cukru robimy rozczyn.Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
Mąkę przesiać dodać pozostałe składniki.Wlać rozczyn.
Ugniatamy do momentu powstania elastycznej kuli.Jeśli masa jest zbyt rzadka dosyp jeszcze mąki.
Przykrywamy,odstawiamy na 1h.
W tym czasie robimy farsz.
Szynkę,paprykę tniemy w kostkę,podsmaż na maśle.Na sam koniec dodaj posiekany czosnek.
Ser trzemy na grubych oczkach,pomidory w drobną kostkę.
Ciasto wałkujemy cienko na kształt kwadratu.Na całości rozkładamy umyte i pozbawione ogonków liście szpinaku,następnie starty ser i pomidory.Na jednym z brzegów rozkładamy farsz w formie wałeczka.Od strony farszu zaczynamy rolować!
Powstały walec tniemy na 6 cm kawałki,smarujemy delikatnie olejem i sypiemy dowolnie serem,ziołami,czarnuszką.
Układamy bułeczki na papierze do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Komentarze