Lubczykowa rolada z piersi z odświeżającą prażoną kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 35 min

Mój pierwszy opublikowany na Facebook'u przepis jak i zarówno posiłek po treningowy po siłowni :)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 1 porcje:

    Rolada:
    - Pierś z kurczaka ok 250 g
    - kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz tymianku
    - kilka suszonych pomidorów
    - kilka listków świeżego lubczyku
    - kilka kawałów sera Roquefort
    - szczypta soli oraz świeżo zmielonego pieprzu
    - 100 ml białego wytrawnego wina
    - oliwa z oliwek
    Kasza z dodatkami:
    - ok 80 g kaszy gryczanej
    - świeże chili
    - ząbek czosnku
    - mała szalotka
    - kilka listków świeżej kolendry
    - mała marchewka
    - kawałem selera naciowego
    - ocet balsamiczny
    - oliwa z oliwek
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lubczykowa rolada z piersi z odświeżającą prażoną kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolada:
    - Pierś myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Nacinamy wzdłuż aby zwiększyć jej powierzchnie. delikatnie rozbijamy przez folię tak abyśmy po włożeniu nadzienia mogli ją bez problemu zawinąć. Do środka kładziemy kilka listków lubczyku, suszone pomidory kroimy w cienkie paski, ser również. Układamy pomidory na lubczyku, a na nich paski sera. oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Zwijamy w roladę, spinamy wykałaczkami lub sznureczkiem. Z zewnątrz oprószamy delikatnie solą i pieprzem oraz drobno posiekanym świeżym tymiankiem oraz rozmarynem. smażymy na złoto z każdej strony. Następnie podlewamy winem i dusimy do miękkości aż wino prawie całkowicie odparuje.
    Kasza:
    - Kasze gotujemy trochę krócej niż mówi nam to instrukcja na opakowaniu(ok 2 min krócej). Wszystkie warzywa kroimy w b.drobną kostkę. szklimy na oliwie najpierw marchew i seler, potem dorzucamy chili, szalotkę oraz czosnek, wszystko smażymy ok 3-4 min na niewielkim ogniu. Wsypujemy kasze, mieszamy z warzywami. Prażymy ją przez kilka minut na patelni. Dodajemy kilka kropel octu balsamicznego. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Na końcu dorzucamy kilka listków świeżej posiekanej kolendry.

    Ja podaje Roladę na kaszy przekrojoną pod kątem w pół tak aby było widać co pięknego kryję się w środku. Przyozdabiam listkami świeżego lubczyku.
    SMACZNEGO.

Porady

Uważamy z soleniem rolady, ponieważ suszone pomidory są wystarczająco słone. Kasze gotujemy al dente(dojdzie nam na patelni). Z odparowanego wina i można zrobić bardzo fajny sos, dodając do pozostałego po duszeniu płynu odrobinę masła lub śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować