Lśniąca polewa z czarnego kakao

  • wyświetlono: 149 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Niezawodna, uniwersalna polewa do ciast. Przepis inspirowany poradą siostry Leonilli.

  • 1 porcje
  • 5min
  • Łatwy

Składniki

proporcje na duże ciasto 36x28cm:
100 g masła
jajko
2 łyżki czarnego kakao
łyżka ciemnego kakao
3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Lśniąca polewa z czarnego kakao

  • 1. W garnuszku łączymy jajko z ciemnym i czarnym kakao oraz cukrem pudrem.
    W metalowym kubeczku natomiast rozpuszczamy masło, masło musi być gorące.

    Gorące masło wlewamy do masy z kakao i mieszamy do połączenia składników. Polewa musi stać się gładka i błyszcząca.

    W sytuacji, gdy masło się rozdziela i nie tworzy jednolitej konsystencji należy dosypać trochę cukru pudru i zamieszać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

polewa do ciast

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

Dodane przez: Di bloguje

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

Z takiego kremu można przygotować...

róże z mamby

Dodane przez: EwaW2910

róże z mamby

Mamba to moja ulubiona guma rozpuszczalna...

Krem

Dodane przez: Di bloguje

Krem z serka waniliowego z nutą cytryny

Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego,...

Domowa masa makowa z białego maku

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Domowa masa makowa z białego maku

Zapraszam po przepis na domową...

Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki (bez żelatyny)

Dodane przez: Di bloguje

Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki...

Z takiego kremu można przygotować...

krem budyniowo- śmietanowy

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Krem budyniowo- śmietanowy

Przepis mam prosto z Włoch. Krem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE