LOTARYŃSKA TARTA LETNIA Z PORZECZKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Postanowiłam poeksperymetować z tartami

  • 60 min

Składniki:

  • kruche ciasto:
    15 dag mąki
    75 g margaryny lub masła
    4 dag cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka oliwy

    nadzienie:
    porzeczki ok 75 dag
    cukier wg uznania
    1 op. cukru waniliowego
    sok z połowy cytryny lub olejek cytrynowy
    szczyora soli
    suchy budyń waniliowy

Lotaryńska tarta letnia z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować słodkie kruche ciasto. Jajko utrzeć z cukrem i szcyptą soli, mąkę posiekać z masłem, dodać mase jajeczną i oliwę. Szybko wyrobić rękoma na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą włozyć do lodówki na ok 1 h. Następnie ciasto wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę do tarty lub naczynie żaroodporne.
    Na to wlać przygotowane owoce wymieszne ze wszytkimi składnikami.
    Pieć w 200 - 220 st. C ok. 35 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy