Łososiowy tort kanapkowy z chrupiącą rzodkiewką i szpinakową nutą

  • wyświetlono: 943 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Świetny pomysł na pożywne śniadanie na bazie pełnoziarnistego chleba, aromatycznego łososia, pachnącego koperkiem kremowego twarożku, delikatnie pikantnej i przyjemnie chrupiącej rzodkiewki, orzeźwiającego ogórka oraz nuty świeżego szpinaku z pewnością zaskoczy domowników i stanie się królem śniadaniowego stołu.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

24 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
300g wędzonego na zimno łososia

Krem rzodkiewkowy:
150g rzodkiewek
1 mała czerwona cebula
200g twarożku śmietankowego, kanapkowego
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz

Krem koperkowy:
300g twarożku śmietankowego, kanapkowego
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Krem szpinakowy:
50g świeżego szpinaku
260g twarożku śmietankowego, kanapkowego
2 łyżki śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Krem do wykończenia torcika:
150g twarożku śmietankowego, kanapkowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Dodatkowo:
1 zielony ogórek
1 pęczek rzodkiewek
2 pęczki szczypiorku

Sposób przygotowania przepisu:

Łososiowy tort kanapkowy z chrupiącą rzodkiewką i szpinakową nutą

  • 1. Krem rzodkiewkowy:
    Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i pozostawić na około 10 minut. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Następnie serek przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, rzodkiewki, cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Krem koperkowy:
    Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany koperek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Krem szpinakowy:
    Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Krem do wykończenia tortu:
    Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 5. Składanie tortu:
    Kromki chleb obkroić ze skórki i ułożyć na desce jedna obok drugiej w dwóch rzędach po 3 kromki (6 kromek). Następnie kromki chleba posmarować kremem rzodkiewkowym, przykryć drugą warstwą 6 kromek, posmarować kremem koperkowym, ułożyć plastry wędzonego łososia i ponownie ułożyć trzecią warstwę 6 kromek chleba. Na samym końcu posmarować kremem szpinakowym i ułożyć ostatnią warstwę kromek chleba.
  • 6. Wykończenie tortu:
    Ogórka, rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Boki i wierzch tortu posmarować kremem do wykończenia tortu, następnie boki obłożyć plastrami ogórka i obsypać szczypiorkiem. Wierzch tortu udekorować plastrami rzodkiewki, ogórka i posypać szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortszczypiorekimprezasmacznyszybkiz łososiemwiosenny torciktort wytrawnyogórkiemrzodkiewkami

Komentarze

Podobne przepisy

Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy

Dodane przez: Reniutka

Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy

Tort kanapkowy składa się z kilku...

tort kanapkowy

Dodane przez: beatkaa153

Tort kanapkowy

Kanapki w trochę innym wydaniu.

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Dodane przez: Ola1984

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Pyszny, domowy twarożek do kanapek.

Roladki szpinakowo-łososiowe

Dodane przez: Ania_ag

Roladki szpinakowo-łososiowe

Bardzo elegancko prezentują się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE