REKLAMA

Łososiowy tort kanapkowy z chrupiącą rzodkiewką i szpinakową nutą

wyświetlono: 1735 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Świetny pomysł na pożywne śniadanie na bazie pełnoziarnistego chleba, aromatycznego łososia, pachnącego koperkiem kremowego twarożku, delikatnie pikantnej i przyjemnie chrupiącej rzodkiewki, orzeźwiającego ogórka oraz nuty świeżego szpinaku z pewnością zaskoczy domowników i stanie się królem śniadaniowego stołu.

opublikowany: 02.07.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 24 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
    300g wędzonego na zimno łososia

    Krem rzodkiewkowy:
    150g rzodkiewek
    1 mała czerwona cebula
    200g twarożku śmietankowego, kanapkowego
    2 łyżki śmietany 18%
    sól
    pieprz

    Krem koperkowy:
    300g twarożku śmietankowego, kanapkowego
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    pieprz

    Krem szpinakowy:
    50g świeżego szpinaku
    260g twarożku śmietankowego, kanapkowego
    2 łyżki śmietany 18%
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz

    Krem do wykończenia torcika:
    150g twarożku śmietankowego, kanapkowego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    1 zielony ogórek
    1 pęczek rzodkiewek
    2 pęczki szczypiorku
Ocena:

(średnia 4.47 z 184 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Krem rzodkiewkowy:
    Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i pozostawić na około 10 minut. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Następnie serek przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, rzodkiewki, cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Krem koperkowy:
    Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany koperek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Krem szpinakowy:
    Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Krem do wykończenia tortu:
    Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 5. Składanie tortu:
    Kromki chleb obkroić ze skórki i ułożyć na desce jedna obok drugiej w dwóch rzędach po 3 kromki (6 kromek). Następnie kromki chleba posmarować kremem rzodkiewkowym, przykryć drugą warstwą 6 kromek, posmarować kremem koperkowym, ułożyć plastry wędzonego łososia i ponownie ułożyć trzecią warstwę 6 kromek chleba. Na samym końcu posmarować kremem szpinakowym i ułożyć ostatnią warstwę kromek chleba.
  • 6. Wykończenie tortu:
    Ogórka, rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Boki i wierzch tortu posmarować kremem do wykończenia tortu, następnie boki obłożyć plastrami ogórka i obsypać szczypiorkiem. Wierzch tortu udekorować plastrami rzodkiewki, ogórka i posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bbee Bbee

Tort kanapkowy

Tort w wersji wytrawnej, świetny na imprezy.

kategoria: torty Przystawki opublikowany: 22.01.2015 | wyświetlono: 1461 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE