Idealnie pachnąca i chrupiąca przekąska. Doskonała na ciepło i na zimno.
Składniki:
1 bagietka
100 g wędzonego łososia
2 średnie pomidory
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy ( może być oliwa ziołowa)
1 kula sera mozzarella
ok 10 dag startego sera żółtego
posiekany koperek ( lub suszony)
sól, pieprz
Łososiowa bagietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać w miseczce z oliwą, koperkiem ( ok pół łyżeczki). Doprawić pieprzem i solą ( z sola ostrożnie gdyż łosoś jest słony, można z niej zrezygnować).
2.Bagietkę przeciąć na 3-4 części. Każdą część ponacinać co ok 2 cm, nie przecinając do końca. Każde nacięcie wewnątrz oraz wierz bagietki wysmarować oliwą z czosnkiem za pomocą pędzelka.
3.Łososia pokroić lub "porwać" na mniejsze kawałki.
4.Mozzarellę i pomidora pokroić na plasterki. W każde nacięcie bagietki włożyć trochę łososia, plasterek pomidora i plasterek mozzarelli.
5.Tak przygotowane bagietki ułożyć na blaszce. Posypać startym serem żółtym i koperkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 10 min ( z funkcją termoobieg). Podawać na ciepło lub za zimno. Smacznego :)
Komentarze