łosoś ze szpinakiem zapiekany pod ziemniaczanym pire

0 (0 ocen)

  • 30 min

coś dla wielbicieli łososia

  • 30 min

Składniki:

  • 300-400g surowego kawałka łososia
    300g szpinaku mrozonego w liściach
    400g ziemniaków
    małe opakowanie smietany 18%
    pare łyżek masła do smażenia i smarowania
    łyżeczka ostrej musztardy
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyzeczki soku z cytryny
    sól, pieprz

Łosoś ze szpinakiem zapiekany pod ziemniaczanym pire - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś 1. lososia umyj skrop cytryną, oprósz solą i pieprzem
  • łosos z masłem cytrynowo musztardowym 2. ok 2 łyzki masła wymieszaj z łyżeczką musztardy oraz dwoma łyżkami soku z cytryny, następnie posmaruj nim łososia
  • szpinak 3. szpinak usmaz na maśle, przypraw solą pieprzem oraz przeciśniętym przez praske czosnkiem, dodaj ok 2-3 łyżek smietany
  • pire ziemniaczane 4. ziemniaki obierz, ugotuj. następnie odcedz i dokładnie rozgniec na pire doprawiajac solą pieprzem oraz resztą śmietany, pire ma byc kremowe
  • łosoś pod szpinakiem i pire 5. lososia posmaruj masłem, następnie przykryj szpinakiem i grubą warstwą pire ziemniaczanego, z pozostałego pire mozna zrobic rozetki do dekoracji
  • łosoś ze szpinakiem zapiekany pod ziemniaczanym pire 6. łososia przykrywamy folią i pieczemy około godziny w 180 stopniach pamietajac zeby odpowiednio wczesnie sciagnac folie (u mnie 30min) w celu przyrumienienia pire

Porady

ewentualnie do ziemniakow mozna dodac masła lub mleka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy