Łosoś ze szpinakiem zapiekany pod ziemniaczanym pire - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.lososia umyj skrop cytryną, oprósz solą i pieprzem
2.ok 2 łyzki masła wymieszaj z łyżeczką musztardy oraz dwoma łyżkami soku z cytryny, następnie posmaruj nim łososia
3.szpinak usmaz na maśle, przypraw solą pieprzem oraz przeciśniętym przez praske czosnkiem, dodaj ok 2-3 łyżek smietany
4.ziemniaki obierz, ugotuj. następnie odcedz i dokładnie rozgniec na pire doprawiajac solą pieprzem oraz resztą śmietany, pire ma byc kremowe
5.lososia posmaruj masłem, następnie przykryj szpinakiem i grubą warstwą pire ziemniaczanego, z pozostałego pire mozna zrobic rozetki do dekoracji
6.łososia przykrywamy folią i pieczemy około godziny w 180 stopniach pamietajac zeby odpowiednio wczesnie sciagnac folie (u mnie 30min) w celu przyrumienienia pire
Porady
ewentualnie do ziemniakow mozna dodac masła lub mleka
Komentarze