Łosoś ze szparagami w cieście francuskim

  • wyświetlono: 841 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Smaczny łosoś otulony puszystym omletem z zielonymi szparagami. Całość zawinięta w cieście francuskim to pomysł na niecodzienne danie, którym możemy zaskoczyć naszych gości.

Mniam1

Składniki

ok. 400g filetów z łososia
1 łyżka musztardy
1 łyżka śmietanki 30%
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka soku z cytryny

OMLET:
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki mąki pszennej
10szt szparagów zielonych

1 op ciasta francuskiego
jajko do smarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim

  • image-012x7sb1. Składniki marynaty połączyć i natrzeć rybę z dwóch stron. Łosoś powinien być bez skóry. Odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  • image-1ctdyvq2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodać żółtka, zmiksować i wsypać mąkę. Całość delikatnie połączyć łopatką.
  • image-1d76wug3. Szparagom odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na patelni naprzemiennie. Użyłam patelni grillowej, żeby uzyskać prostokąt.
  • image-12pir5y4. Omlet wyłożyć na szparagi wyrównując powierzchnię. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Jeżeli wierzch się nie zetnie, można wstawić omlet na minutę do piekarnika. Uważać trzeba na plastikową rączkę od patelni.
  • image-0d00gvs5. Połowę ciasta francuskiego naciąć radełkiem. Na patelni przekroić omlet na pół. Jedną połówkę położyć zrumienioną stroną do góry na cieście francuskim .
  • image-01d13r56. Ułożyć zamarynowaną rybę. Położyć drugą połówkę omleta.
  • image-0ieyjsf7. Przykryć całość ciastem we wzorki, wkładając końce pod spód. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do już nagrzanego do 190*C piekarnika i piec przez ok 35min. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Kroić na ciepło nożem z piłką. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzurybamoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiciasto francuskieomletlekkie danieciepła przystawkaszparagi zieloneprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-1xn83fx

Dodane przez: jull13

Łosoś w cieście francuskim

Duże, pieczone pierogi nadziewane...

łosoś w cieście francuskim

Dodane przez: EwaSidor

Łosoś w cieście francuskim

To lubimy , często robiłam takiego...

łosoś

Dodane przez: Kasja1986

łosoś w cieście francuskim

Soczysta ryba ukryta pod pierzynką...

łosoś w cieście francuskim

Dodane przez: aczp1

Łosoś w cieście francuskim

Eleganckie danie na wyjątkowe okazje....

image-10vy6i2

Dodane przez: BeatkaM

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Idealne danie na romantyczną kolacje...

Łosoś w cieście francuskim

Dodane przez: RedakcjaPP

Łosoś w cieście francuskim

Łososia można podawać na ciepło...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE