ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z PORAMI, GRUSZKAMI I SEREM FETA

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zapiekane danie z łososia, bardzo smaczne i bardzo pyszne. Byłam naprawdę pod wrażeniem że tak szybko można przygotować pyszne i zdrowe danie. Dodatek gruszki i sera fety świetnie komponuje się z łososiem. Polecam sprawdzony przepis.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 filety z łososia około 500 g
    sól
    sok z cytryny
    1/2 części białej pora, pokrojony w talarki
    1 żółta papryka, pozbawiona nasion i pokrojona
    1 cebula, obrana i drobno pokrojona
    1 łyżka masła
    1 słodka gruszka, pokrojona w kostkę
    100 g sera fety
    pieprz do smaku
    szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
    papier do pieczenia
    SAŁATKA :
    1 opakowanie mixu sałat
    garść kukurydzy z puszki
    SOS WINEGRET :
    1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
    1 łyżeczka miodu
    sok z 1/2 cytryny
    4 łyżki oliwy
    sól, pieprz do smaku

Łosoś zapiekany z porami, gruszkami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29p7xyn 1. Łososia myjemy, skórę odcinamy, solimy i skrapiamy cytryną. Podpiekamy na maśle por, paprykę i cebulę, lekko podlewamy wodą aby warzywa zmiękły. Kiedy płyny odparują doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko przekładamy na arkusz papieru do pieczenia, układamy na podpieczonych porach kawałki łososia, na to posypujemy gruszkę i pokruszony ser fetę. Całość doprawiamy pieprzem. Zawijamy arkusz tak aby powstała papilotka. Potrawa musi być szczelnie zamknięta.
  • image-1etqucu 2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 *C, na około 20-25 minut.
    Po upieczeniu papilotkę ostrożnie nakładamy na talerz, odcinamy ranty. Łososia posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podajemy z sałatką. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy