Łosoś z zielonymi szparagami i bulgurem

  • wyświetlono: 141 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Prosty ale bardzo efektowny sposób na podanie łososia.

PolskaGotuje
  • 2 porcje
  • Łatwy

Składniki

- łosoś: 0.5 kilograma
- zielone szparagi: 1 pęczek
- pesto genovese: 4 łyżki
- bulgur: 0.5 szklanki
- Czerwona papryka (drobno posiekana): 1 sztuka
- koperek (posiekany): 1 pęczek
- oliwa: 3 łyżki
- sok z cytryny: 2 łyżki
- sól: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Łosoś z zielonymi szparagami i bulgurem

  • 1. Łososia dzielimy na 4 kawałki, usuwamy pęsetą ości i gotujemy na parze około 15 minut.
  • 2. Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy na parze około 5 minut.
  • 3. 3. Bulgur wsypujemy do szklanki osolonej wrzącej wody, gotujemy przez 2 minuty. Następnie przykrywamy i odstawimy na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Gotowy bulgur mieszamy z posiekanymi warzywami, doprawiamy oliwą i sokiem z cytryny.
  • 5. Na talerzu układamy szparagi a na nich kawałki łososia posmarowane pesto. Podajemy z sałatką z bulguru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosoślatoSzparagiobiadwiosnabulgur

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczki z kurczaka z zielonymi szparagami w stylu tajskim

Dodane przez: bazyliaczywanilia

Polędwiczki z kurczaka z zielonymi szparagami...

Aromatyczne, lekko pikantne i łatwe...

Dziki łosoś w curry z bulgurem i warzywami

Dodane przez: Futka

Dziki łosoś w curry z bulgurem i warzywami

Łosoś to moja ulubiona rybka, a...

quiche z łososiem

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

QUICHE z łososiem, szparagami i serem korycińskim

Bardzo szybki i prosty obiad. Idealna...

Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą

Dodane przez: Stare Gary

Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą

Bulgur, jak wielokrotnie już pisałam,...

Bulgur z indykiem i warzywami

Dodane przez: aicha1988

Bulgur z indykiem i warzywami

Pyszny, pożywny, jesienny obiad...

Bulgur z batatem i fetą

Dodane przez: Iwona75

Bulgur z batatem i fetą

Danie obiadowe dla wegetarian i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE