ŁOSOŚ Z SZPINAKOWYMI ZIEMNIACZKAMI

0 (0 ocen)

Doskonałe danie na obiad i uroczystą kolację we dwoje.W ten sposób przygotowane ziemniaki mają fantastyczny delikatny smak.Idealne nie tylko do smażonych ryb.

Składniki:


  • 50 dkg. filet z łososia
    45 dkg. szpinaku rozdrobnionego mrożonego
    3 ząbki czosnku
    1/2 cytryny sok i otarta skórka
    3 łyżki masła
    100 ml. słodkiej śmietany 18%
    70 dkg. ziemniaków.

    sól,pieprz do smaku.

Łosoś z szpinakowymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś z szpinakowymi ziemniaczkami 1. Do garnka wlać 2 łyżki wody,dodać szpinak,drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i gotować na wolnym ogniu do czasu odparowania wody,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • łosoś z szpinakowymi ziemniaczkami 2. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie,odcedzić,odparować.Ugotowane ziemniaki utłuc z masłem i śmietaną na puree
  • łosoś z szpinakowymi ziemniaczkami 3. Do utłuczonych ziemniaków dodać szpinak i dokładnie wymieszać.
  • łosoś z szpinakowymi ziemniaczkami 4. Filet z łososia umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,posypać solą,pieprzem,skórką z cytryny i skropić sokiem z cytryny.
  • łosoś z szpinakowymi ziemniaczkami 5. Patelnię do grillowania posmarować olejem,rozgrzać,wkroić ząbek czosnku i krótko przesmażyć,by olej nabrał czosnkowego aromatu.
  • łosoś z szpinakowymi ziemniaczkami 6. Ułożyć kawałki łososia i opiekać po około 5 minut na wolnym ogniu z obu stron.
  • łosoś z szpinakowymi ziemniaczkami 7. Na talerzu ułożyć fantazyjnie ziemniaki,kawałek łososia,przykryć go niewielką ilością szpinaku,talerz ozdobi np.cytryną.

Porady

Proponuję w pierwszej kolejności wstawić do gotowania ziemniaki i przygotować szpinak.Rybę przyprawić krótko przed smażeniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy