Łosoś z suszonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jedną z ryb, które bardzo mi smakują jest łosoś. Nie dość, że jego mięso jest przepyszne, to jeszcze prezentuje się bardzo dobrze bez względu na sposób przyrządzenia. Nie spodziewałam się natomiast, że z suszonych jabłek, które z kolei średnio mi smakują, można stworzyć tak doskonały sos.

  • 30 min

Składniki:

  • 65 dag filetów z łososia
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1/2 łyżeczki mielonego pieprzu białego lub cytrynowego
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    10 - 15 dag suszonych jabłek
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Łosoś z suszonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia pokroić na części i ugotować w bulionie z dodatkiem suszonych jabłek, jeśli bulionu jest zbyt mało i ryba wystaje nad powierzchnię to trzeba dolać wody. Po 10 - 15 minutach ryba powinna być już miękka. Należy ją wyjąć i trzymać w cieple (np. nagrzanym ale wyłączonym piekarniku). Tak samo należy postąpić z owocami. Do bulionu dodać pieprz, a następnie śmietanę. Zamieszać i gotować ok. 5-8 minut bez przykrycia, aby sos zgęstniał. Łososia wyłożyć na talerze, na wierzchu położyć jabłka z bulionu, a całość polać sosem. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować