łosoś z sosem koperkowym i ananasem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mój eksperyment, robiłam łososia w różnych wersjach, ale ten jest po prostu odlotowy, pyszny na ciepło i na zimno.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 g fileta świeżego łososia
    sok z cytryny do skropienia
    sól i pieprz do smaku
    duży pęczek posiekanego świeżego koperku
    1 roztrzepane jajko do panierowania
    4 łyżki mąki też do panierowania + szczypta soli
    olej do smażenia
    na sos koperkowy:
    2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu + 2 łyżki koperku + trochę soli i pieprzu
    kilka plastrów ananasa z puszki pokrojonego na kawałki

Łosoś z sosem koperkowym i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0h5gro0 1. Rybę pokroić na niewielkie kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem i odstawić do lodówki chociaż na pół godziny.
    Następnie panierować : koperek - jajko - mąka i od razu kłaść na rozgrzany olej.
    Po usmażeniu polać sosem koperkowym . Posypać kawałkami ananasa, który świetnie komponuje się smakowo.

Porady

Na ciepło proponuję z frytkami, a na zimno jak dla mnie to bez dodatków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy