Łosoś z serem mozzarella

4.5 (171 ocen)

  • 10 min

Przepis jest bardzo łatwy. Poza tym danie to przekonało mnie do tego, aby umieścić więcej ryb w mojej diecie.

  • 10 min

Składniki:

  • -1 opakowanie makaronu tagliatelle lub penne
    -125g masła
    -1 duże opakowanie śmietany 18%
    -200g łososia wędzonego lub sałatkowego
    -125g sera mozzarella
    -sól
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z serem mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku gotujemy makaron, a następnie odcedzamy go. Makaron zostawiamy na razie w durszlaku. Podczas gotowania możemy pokroić łososia na małe kawałki.
  • 2. W tym samym garnku rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy śmietanę, cały czas podgrzewając. Całość mieszamy tak długo, aż zawartość garnka będzie jednolita.
  • 3. Dodajemy pokrojonego łososia i podgrzewamy na małym ogniu, dopóki śmietana z masłem nie zaczną bulgotać. Zdejmujemy wtedy garnek z ognia, wkładamy makaron i bardzo dokładnie mieszamy. Solimy do smaku.
  • 4. Przenosimy makaron do naczynia żaroodpornego i dodajemy ser mozzarella według uznania, a następnie zapiekamy w piekarniku aż do rozpuszczenia sera. Można również nałożyć porcję na talerz, dodać sera i podgrzać w mikrofalówce.

Porady

Ilość śmietany zależy tak naprawdę od upodobań smakowych – im więcej śmietany, tym potrawa będzie miała bardziej kremowy smak. Jeśli gotuje się na zapas, to danie można odgrzać w mikrofalówce, ale staje się wtedy bardziej suche. Aby temu zapobiec można rozpuścić w garnku trochę masła i wymieszać ze śmietaną (tak jak podczas przygotowania potrawy), a następnie polać odgrzaną potrawę i wymieszać. Smakuje wtedy jak świeżo przyrządzona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować