Łosoś z porami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Łosoś z porami

  • 20 min

Składniki:

  • 20 dag masła,
    1 szklanka niskoprocentowej śmietany,
    sól i pieprz do smaku,
    2 szalotki,
    pół szklanki białego wytrawnego wina,
    1 szklanka warzywnego bulionu,
    6 pręcików szafranu,
    ok. 1 - 1,5kg łososia pokrojonego w ok. 20 dag kawałki,
    1 kg porów pokrojonych w plasterki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekane pory zalać wodą i oczyścić z piasku. Osuszyć. Rozgrzać 4 łyżki masła i smażyć na nim pory przez 3 minuty. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dusić aż sos zgęstnieje. Posiekać szalotki i przesmażyć je na łyżce masła. Podlać winem i dusić do momentu aż płyn wyparuje. Dodać bulion i szafran. Gotować na małym ogniu do zredukowania o połowę. Cały czas mieszając dodawać pozostałe masło. Sos powinien być gęsty. Zmiksować przez 30 sekund. Łososia smażyć skórą do dołu przez 4 minuty, aż skórka będzie chrupiąca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 5 minut. Podgrzać pory i sos. Na środkach talerzy wykładać po 2 łyżki porów. Na porach układać łososia skórą do góry. Polać dookoła sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować