Choć łosoś jest ciężki, malinowy winegret nadaje mu lekkości i dozę ostrości. Jest to danie które nie wymaga dużo pracy, bardzo smaczne. Idealne na obiad.
Łosoś z nutką malinowego winegretu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia myjemy, osuszamy i wyjmujemy ości. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na jakieś dwadzieścia minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Z naszej rybki wycinamy butterfly, naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Łososia przekładamy do naczynia i pieczemy przez piętnaście minut w podanej wcześniej temperaturze. W między czasie gotujemy ryż i robimy malinowy winegret. Do blendera wrzucamy maliny, dodajemy ocet, musztardę, olej, pokrojoną w kostkę cebule i cukier, następnie wszystko razem blendujemy. Gotowy winegret przecieramy przez sito, w celu pozbycia się resztek z malin i cebuli. Gotowy sos rozprowadzamy po talerzu, na nim układamy łososia, wszystko podajemy z ryżem. Życzę smacznego!
Komentarze