Łosoś z nutką malinowego winegretu

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Choć łosoś jest ciężki, malinowy winegret nadaje mu lekkości i dozę ostrości. Jest to danie które nie wymaga dużo pracy, bardzo smaczne. Idealne na obiad.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - łosoś stek: 200 gramów
    - maliny: 100 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżka
    - mała cebulka: 0.5 sztuki
    - musztarda Dijon: 1 łyżka
    - ocet winny: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - torebka ryżu: 1 sztuka
    - sól morska do smaku: 1 sztuka
    - pieprz kolorowy do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Przystawki Sosy Dip

Łosoś z nutką malinowego winegretu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś z nutką malinowego winegretu 1. Łososia myjemy, osuszamy i wyjmujemy ości. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na jakieś dwadzieścia minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Z naszej rybki wycinamy butterfly, naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Łososia przekładamy do naczynia i pieczemy przez piętnaście minut w podanej wcześniej temperaturze. W między czasie gotujemy ryż i robimy malinowy winegret. Do blendera wrzucamy maliny, dodajemy ocet, musztardę, olej, pokrojoną w kostkę cebule i cukier, następnie wszystko razem blendujemy. Gotowy winegret przecieramy przez sito, w celu pozbycia się resztek z malin i cebuli. Gotowy sos rozprowadzamy po talerzu, na nim układamy łososia, wszystko podajemy z ryżem. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować