uwielbiam tą rybę i szukam różnych sposobów na jego przyrządzanie i przepis na łososia z chrupiącą skorupką zaczerpnierty od bosonogiej contessy okazał się strzałem w dziesiątkę
Łosoś z musztardą i orzechami podany na puree z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera i ziemniaka obieram i kroję na kostkę, W rondelku rozgrzewam masło i oliwę i delikatnie podsuszam warzywa mieszając około 3 minut, skrapiam sokiem z cytryny, solę, pieprzę i zalewam 2 szklankami gorącej wody i duszę do miękkości na wolnym ogniu około 20 minut. Ugotowane warzywa odcedzam, blenduję dodaję łyżkę masła i listki bazylii.
2.Łososia układam na blaszce do pieczenia. W jednej miseczce mieszam roztopione masło z musztardą i miodem, w drugiej orzechy z bułka tartą i zieleniną. Rybę posolić, popieprzyć posmarować marynata i oprószyć bułką tartą. Całośc wkładam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25 minut
Komentarze