Łosoś z musztardą i orzechami podany na puree z selera

0 (0 ocen)

  • 60 min

uwielbiam tą rybę i szukam różnych sposobów na jego przyrządzanie i przepis na łososia z chrupiącą skorupką zaczerpnierty od bosonogiej contessy okazał się strzałem w dziesiątkę

  • 60 min

Składniki:

  • Na puree
    1 duży seler
    1 ziemniak
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy
    Sól, biały pieprz
    1 łyżka soku z cytryny
    listki bazylii
    4 kawałki łososia
    3 łyżki musztardy Dijon
    2 łyżki masła
    1 łyżka miodu
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
    Sól, pieprz, koperek lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z musztardą i orzechami podany na puree z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera i ziemniaka obieram i kroję na kostkę, W rondelku rozgrzewam masło i oliwę i delikatnie podsuszam warzywa mieszając około 3 minut, skrapiam sokiem z cytryny, solę, pieprzę i zalewam 2 szklankami gorącej wody i duszę do miękkości na wolnym ogniu około 20 minut. Ugotowane warzywa odcedzam, blenduję dodaję łyżkę masła i listki bazylii.
  • 2. Łososia układam na blaszce do pieczenia. W jednej miseczce mieszam roztopione masło z musztardą i miodem, w drugiej orzechy z bułka tartą i zieleniną. Rybę posolić, popieprzyć posmarować marynata i oprószyć bułką tartą. Całośc wkładam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować