Łosoś z miętowym kuskusem i granatem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Niezwykle efektowne odświętne danie. Smaczne i ładnie prezentujące się będzie ozdobą każdego przyjęcia...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dzwonka z łososia: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - syrop klonowy (może byc miód): 2 łyżeczki
    - ostra papryka: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - kuskus: 0.5 szklanki
    - bulion warzywny: 200 mililitrów
    - mięta (posiekana): 1 łyżka
    - granat: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z miętowym kuskusem i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok z cytryny, paprykę i cebulkę mieszamy i nacieramy masą łososia, odstwiamy na 10 minut, następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia folię otwieramy, polewamy łososia syropem klonowym i dopiekamy pod grillem na złoty kolor.
  • 2. Kuskus wrzucamy do miseczki, zalewamy bulionem ok. 1 cm nad powierzchnię, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
  • 3. Kuskus mieszamy widelcem, dorzucamy mietę i nasiona granatu. Smakujemy. Powinniśmy czuć orzeźwiającą miętę i cytrynę, jeśli czegoś brakuje, to doprawiamy delikatnie. Porcje kuskusu układamy na talerzu, a na nim kładziemy gorącego łososia wyjętego z folii. Ozdabiamy listkami mięty i podajemy z cząstkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Łosoś Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować