Łosoś z miętowym kuskusem i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sok z cytryny, paprykę i cebulkę mieszamy i nacieramy masą łososia, odstwiamy na 10 minut, następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia folię otwieramy, polewamy łososia syropem klonowym i dopiekamy pod grillem na złoty kolor.
2.Kuskus wrzucamy do miseczki, zalewamy bulionem ok. 1 cm nad powierzchnię, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
3.Kuskus mieszamy widelcem, dorzucamy mietę i nasiona granatu. Smakujemy. Powinniśmy czuć orzeźwiającą miętę i cytrynę, jeśli czegoś brakuje, to doprawiamy delikatnie. Porcje kuskusu układamy na talerzu, a na nim kładziemy gorącego łososia wyjętego z folii. Ozdabiamy listkami mięty i podajemy z cząstkami cytryny.
Komentarze