Imbir, kolendra, sok z limonki i papryczka chilli nadaje rybie bardzo egzotyczny, wręcz orzezwiający smak.
1 godz. 15 min
Dla 2 osób
Składniki:
ok. 500 g fileta z łososia
kawałeczek świeżego imbiru
sok z limonki
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
pęczek kolendry
przyprawa ziołowa do ryb
sol himalajska
pieprz cytrynowy
masło klarowane
Łosoś z imbirem, kolendrą i sokiem z limonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Filet z łososia umyć, osuszyć i rozkroić na pół. Następnie włożyć do miski, przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i przyprawą ziołową do ryb. Kolejno polać sokiem z limonki. Dodać pokrojone papryczkę chilli, czosnek i kolendrę. Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę.
2.2. Na gorącą patelnie dać masło klarowane, położyć kawałki łososia, polać marynatą w której była ryba. Na wierzch łososia wyłożyć po parę plasterków imbiru. Dusić pod przykryciem ok 15 min.
Komentarze