Łosoś w ziołach z migdałami pieczony na ryżu ze szpinakiem

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak podany łosoś sprawdzi się na świąteczny, rodzinny obiad. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • płat świeżego łososia 1 kg
    zioła prowansalskie
    sól

    900 g mrożonego szpinaku
    2 łyżki masła
    łyżka oleju rzepakowego
    300 g sera feta
    3 większe ząbki czosnku
    200 g ryżu
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    płatki migdałowe ok. 80 g
    plastry cytryny
    listki cytryny albo szpinaku do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś w ziołach z migdałami pieczony na ryżu ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na 4-5 cm kawałki bez skóry. Oprószyć delikatnie ziołami i solą. Zostawić na 15 min w lodówce.
    Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Na patelni, na maśle i oleju rozmrozić szpinak pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać pokrojony ser feta i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dusić kilka minut i mieszać, odparować. Dodać sól i pieprz do smaku. Dodać ugotowany ryż i dobrze połączyć.
    Ryż ze szpinakiem przełożyć do żaroodpornego naczynia i ładnie rozłożyć. Na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Przykryć folią i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
    Po wyjęciu z piekarnika rybę posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Udekorować plasterkami cytryny i listkami cytryny, albo szpinaku.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Łosoś pieczony Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować