Tak podany łosoś sprawdzi się na świąteczny, rodzinny obiad. Polecam.
1 godz. 20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
płat świeżego łososia 1 kg
zioła prowansalskie
sól
900 g mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
łyżka oleju rzepakowego
300 g sera feta
3 większe ząbki czosnku
200 g ryżu
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
płatki migdałowe ok. 80 g
plastry cytryny
listki cytryny albo szpinaku do dekoracji
Łosoś w ziołach z migdałami pieczony na ryżu ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na 4-5 cm kawałki bez skóry. Oprószyć delikatnie ziołami i solą. Zostawić na 15 min w lodówce.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni, na maśle i oleju rozmrozić szpinak pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać pokrojony ser feta i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dusić kilka minut i mieszać, odparować. Dodać sól i pieprz do smaku. Dodać ugotowany ryż i dobrze połączyć.
Ryż ze szpinakiem przełożyć do żaroodpornego naczynia i ładnie rozłożyć. Na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Przykryć folią i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
Po wyjęciu z piekarnika rybę posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Udekorować plasterkami cytryny i listkami cytryny, albo szpinaku.
Smacznego.
Komentarze