Łosoś w ziemniaczanej skorupce z zielonymi medalionami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KOTLECIKI:
Szpinak rozmrozić. Podgrzać na patelni, dodać sół, pieprz, czosnek.
Ziemniaki surowe zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Dokładnie odcedzić z nadmiaru wody. Szpinak wymieszać z ziemniakami. Gdy masa będzie za rzadka dodać kartoflankę (można użyć tej, która się ustała po wyciśnięciu ziemniaków) Smażyć z obu stron na maśle.
2.Łososia pozbawić skórki jeśli taką posiada. Posolić, popieprzyć, posypać rozgniecionym w moździerzu rozmarynem. Na wierzch można poukładać świeże zioła. Odstawić na chwilę. W tym czasie dużego surowego ziemniaka wymyć, obrać ze skórki i pokroić na jak największe i najcieńsze plasterki. Plasterki ziemniaka poukładać tak by nachodziły na siebie. Powinien powstać placek o szerokości ryby. Zawinąć rybę w rulonik i smażyć na patelni ze wszystkich stron na rumiano. Serwować z kotlecikami szpinakowymi podanymi na chipsach
Porady
Im cieńsze plasterki ziemniaka tym bardziej skorupka będzie chrupiąca
Komentarze