Łosoś w ziemniaczanej skorupce z zielonymi medalionami

0 (0 ocen)

Smaczny łosoś i przepyszne ziemniaczano szpinakowe kotleciki podane na ziemniaczanych chipsach. Polecam!

Składniki:

  • KOTLECIKI:
    3-4 surowe ziemniaki
    2-3 łyżki mrożonego szpinaku
    sól
    pieprz
    czosnek
    masło do smażenia

    ŁOSOŚ:
    porcje łososia
    sól
    pieprz
    rozmaryn
    przeciśnięty czosnek
    duży surowy ziemniak
    masło do smażenia

Łosoś w ziemniaczanej skorupce z zielonymi medalionami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KOTLECIKI:
    Szpinak rozmrozić. Podgrzać na patelni, dodać sół, pieprz, czosnek.
    Ziemniaki surowe zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Dokładnie odcedzić z nadmiaru wody. Szpinak wymieszać z ziemniakami. Gdy masa będzie za rzadka dodać kartoflankę (można użyć tej, która się ustała po wyciśnięciu ziemniaków) Smażyć z obu stron na maśle.
  • łosoś w ziemniaczanej skorupce 2. Łososia pozbawić skórki jeśli taką posiada. Posolić, popieprzyć, posypać rozgniecionym w moździerzu rozmarynem. Na wierzch można poukładać świeże zioła. Odstawić na chwilę. W tym czasie dużego surowego ziemniaka wymyć, obrać ze skórki i pokroić na jak największe i najcieńsze plasterki. Plasterki ziemniaka poukładać tak by nachodziły na siebie. Powinien powstać placek o szerokości ryby. Zawinąć rybę w rulonik i smażyć na patelni ze wszystkich stron na rumiano. Serwować z kotlecikami szpinakowymi podanymi na chipsach

Porady

Im cieńsze plasterki ziemniaka tym bardziej skorupka będzie chrupiąca

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy