Łosoś w wersji Fit

4.5 (160 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Łosoś w czarnym sezamie, z marchewką przyprawioną imbirem i cynamonem, cukinią i ryżem kokosowo-imbirowym z założenia miał być dietetycznym daniem. Obiad ugotowany na parze to pewonść, że będzie Fit.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - łosoś świeży: 3 sztuki
    - ryż: 1 szklanka
    - groszek zielony mrożony: 0.5 szklanki
    - marchewki duże: 2 sztuki
    - mleko kokosowe w puszce: 0.5 sztuki
    - sezam czarny: 0.33 szklanki
    - imbir świeży tarty: 2 łyżeczki
    - masło: 1 łyżeczka
    - cynamon: 0.33 łyżeczki
    - sól morska, grubo mielony pieprz: 1 szczypta
    - kolendra świeża lub pietruszka: 0.25 pęczka
    - cytryna do skropienia, kawałki: 3 sztuki
    - sos słodko kwaśny Łowicz: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ryż gotujemy w osolonej wodzie, z mlekiem kokosowym, imbirem, kilkoma kroplami cytryny
  • 2. w parowarze przygotowujemy pokrojoną w słupki cukinię i zamrożony zielony groszek
  • 3. do ugotowanego i zredukowanego z nadmiaru mleczka ryżu, dodajemy zielony groszek i świeże zioła
  • 4. łososia obsypujemy sezamem i możemy zgrillować na papierze Saga położonym na patelni lub ugotować w parowarze
  • 5. nożykiem do warzyw wycinamy z marchwi długie, cienkie i szerokie paseczki
  • Łosos fit 6. na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy świeży imbir i chwilę razem smażymy, aby wydobyć z imbiru jak najwięcej smaku i aromatu. Dodajemy cieniutkie paseczki marchewki, doprawiamy cynamonem, sola i pieprzem, dusimy chwilę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
  • Łosos Fit 7. komponujemy danie na talerzu, możemy podać z sosem słodko-kwaśnym.
    Osoby na restrykcyjnej diecie mogą zrezygnować z ryżu.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować