Łosoś w sosie szpinakowym w towarzystwie sałaty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zdrowie na talerzu, takie obiady warto podawać częściej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ok. 1 kg. ugotowanych ziemniaków
    8 filetów z łososia
    200 gram jogurtu naturalnego
    1 cebula
    200 gram szpinaku
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku.
    mozzarella w kulce
    sól i pieprz
    tymianek
    zioła prowansalskie
    miks sałat - ok 300 gram
    sos do sałaty:
    łyżka octu winnego
    3 łyżki oliwy
    1/2 poszatkowanej bardzo drobno szalotki
    ok. 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś w sosie szpinakowym w towarzystwie sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku proponuję obrać i nastawić do ugotowania ziemniaki.
    Oczyszczone filety delikatnie oprószamy solą i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Szpinak dusimy na maśle wraz z rozdrobnioną cebulą oraz roztartym czosnkiem. Dodajemy zahartowany jogurt a na koniec mozzarellę. Masa powinna być jednolita-ser powinien się ładnie rozpuścić. Doprawiamy ziołami oraz pieprzem i solą. Łososia zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy na ok. 15 minut do rozgrzanego (ok.170-180 stopni) piekarnika.
    W czasie pieczenia przygotowujemy sos do sałaty:
    Do niewielkiej miski przekładamy szalotkę i oprószamy odrobiną soli. Następnie dodajemy ocet winny. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Na koniec dodajemy musztardę oraz oliwę.Można zwiększyć ilość składników lub doprawić według własnego gustu. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem.
    Gotowe danie układamy na talerz (ja polałam go wcześniej sosem balsamicznym).

Porady

Do ryby możemy też podać np. ryż duszony z warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować