4 porcje łososia lub pstrąga łososiowego po 150 - 200 g
pieprz cytrynowy
kilka wiórków masła, czosnkowego
olej rzepakowy
sos:
6 łyżek kwaśnej wiejskiej śmietany
2 łyżki dobrej jakości keczupu, u mnie keczup z octem balsamicznym z bazylią i oregano
łodyga selera naciowego
łyżeczka masła czosnkowego, u mnie "Lurpak"
sól i pieprz do smaku
Łosoś w sosie śmietanowo - keczupowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skórę na każdej porcji ryby nacinamy nożem. Rybę nacieramy przyprawami. Smażymy na rozgrzanym oleju skórą do dołu kilka minut. Następnie delikatnie przewracamy i dosmażamy rybę.
2.SOS:
Selera cienko kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy śmietanę, gotujemy kilka minut, aż się trochę zredukuje. Dodajemy keczup, dokładnie mieszamy. Czekamy, aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Wykładamy rybę i polewamy ją sosem, ozdabiamy ulubioną zieleniną. Podajemy z ulubionymi warzywami.
Komentarze