łosoś w sosie śmietanowo - keczupowym

0 (0 ocen)

pyszny smażony łosoś z sosem keczupowym

Składniki:

  • 4 porcje łososia lub pstrąga łososiowego po 150 - 200 g
    pieprz cytrynowy
    kilka wiórków masła, czosnkowego
    olej rzepakowy


    sos:
    6 łyżek kwaśnej wiejskiej śmietany
    2 łyżki dobrej jakości keczupu, u mnie keczup z octem balsamicznym z bazylią i oregano
    łodyga selera naciowego
    łyżeczka masła czosnkowego, u mnie "Lurpak"
    sól i pieprz do smaku

Łosoś w sosie śmietanowo - keczupowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórę na każdej porcji ryby nacinamy nożem. Rybę nacieramy przyprawami. Smażymy na rozgrzanym oleju skórą do dołu kilka minut. Następnie delikatnie przewracamy i dosmażamy rybę.
  • 2. SOS:
    Selera cienko kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy śmietanę, gotujemy kilka minut, aż się trochę zredukuje. Dodajemy keczup, dokładnie mieszamy. Czekamy, aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Wykładamy rybę i polewamy ją sosem, ozdabiamy ulubioną zieleniną. Podajemy z ulubionymi warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy