Łosoś w sosie serowym

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit
  • 45 min

Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami.

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag filetu z łososia
    kilka gałązek koperku i rozmarynu
    po 10 dag wydrylowanych czarnych i zielonych oliwek
    ząbek czosnku
    250 ml śmietany 18-proc.
    5 dag sera pleśniowego
    2-3 łyżki soku z cytryny
    łyżka masła
    sól
    biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Łosoś w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy z obu
    stron solą i pieprzem.
  • 2. Sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek i rozmaryn myjemy, osuszamy i siekamy. Oliwki przekrawamy na pół. Ser rozdrabniamy. Mieszamy z czosnkiem, oliwkami, ziołami i śmietaną.
  • 3. Łososia wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować