Łosoś w sosie musztardowo - klonowym z roszponką i kuskusem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybki, bo gotowy w 25 minut, ale przy tym wartościowy i lekki obiad bez półproduktów? Proszę bardzo. Świetna propozycja, którą każdy może przygotować.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GłóWNE::
    - łosoś (mrożony lub świezy, podzielony na 4 części): 500 gramów
    - sól morska: 4 szczypty
    - kolorowy pieprz: 2 szczypty
    SOS DO RYBY::
    - musztarda gruboziarnista (u mnie Dijon): 2 łyżki
    - syrop klonowy (bez dodatków lub organiczny): 2 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - sok z cytryny (sok z połowy cytryny): 0.5 sztuki
    SAłATA:
    - roszponka: 200 gramów
    - mandarynki (ze slłoika, w sosie własnym): 175 gramów
    - kasztany (w puszce, z wody): 150 gramów
    - parmezan (starty): 50 gramów
    SOS DO SAłATY::
    - sok mandarynkowy (sok z zalewy, w której były mandarynki): 150 mililitrów
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - musztarda gruboziarnista: 1 łyżka
    KASZA::
    - kasza kuskus (2 x 50 gram): 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Syropy Dania główne Sok

Łosoś w sosie musztardowo - klonowym z roszponką i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś w sosie musztardowo - klonowym z roszponką i kuskusem 1. Rozgrzać piekarnik do 220°C.
  • 2. Łososia ułożyć w naczyniu, w którym będzie pieczone i przyprawić z obu stron.
  • Łosoś w sosie musztardowo - klonowym z roszponką 3. Wstawić do piekarnika na 10 minut.
  • 4. W tym czasie zagotować wodę i osolonym wrzątkiem zalać kaszę wsypaną do kokilek. Wymieszać i odstawić.
  • Łosoś w sosie musztardowo - klonowym z roszponką 5. W międzyczasie: Przygotować sos do ryby oraz wypłukać roszponkę, a następnie wysuszyć ją i przełożyć do salaterki. Przecedzić mandarynki zachowując sok.
  • Łosoś w sosie musztardowo - klonowym z roszponką 6. Po 10 minutach wyjąć łososia i posmarować go sosem, a potem znów włożyć do piekarnika na kolejne 10 minut.
  • Łosoś w sosie musztardowo - klonowym z roszponką 7. W tym czasie dokończyć przygotowanie sałatki. Kasztany i mandarynki ułożyć na roszponce. Posypać orzechami i serem. Z zostawionego soku zrobić sos do sałaty i wymieszać z sałatą.
    Obiad gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować