Łosoś polany sosem cytrynowym , pieczone młode ziemniaki w mundurkach i sałatka z buraka z fetą.. Świetne połączenie!
60 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
Kawałek łososia lub 2 mniejsze
Sok z 1 cytryny
Sol
Pieprz
Suszone pomidory
Suszona bazylią
Oliwa z chili
Śmietana 30% 100 ml
Ząbek czosnku
Buraki gotowane
Ser feta
Oliwki
Papryka marynowana
Rozmaryn
Ziemniaki młode
Łosoś w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łosoś polany sosem cytrynowym , pieczone młode ziemniaki w mundurkach i sałatka z buraka z fetą.. Świetne połączenie!
Łososia obieramy że skóry doprawiamy solą, pieprzem, delikatnie ostrą papryką, suszonymi pomidorami oraz suszoną bazylią. Przekładamy do foremki wcześniej lekko zwilżoną oliwą. Na wierzch polewam oliwą z papryką i skrapiam lekko sokiem z cytryny. Piekę ok 20 min w 180 stopniach w połowie pieczenia z termoobiegiem
Sos cytrynowy : 2 łyżki masła rozpuszczam w rondelku. Dodaję ząbek czosnku drobno poszstkowany. Po 2 min dolewam sok z całej cytryny oraz 100 ml śmietanki. Doprawiam solą i pieprzem. Jesli sos jest za kwaśny wystarczy dodać odrobinę cukru.
Ziemniaczki myje dokładnie, doprawiam solą, pieprzem, rozmarynem czerwona papryka polewam lekko oliwą. Przekładam do foremki wyłożoną folia Aluminiowa. Dokładam kawałki masła. Piekę w 190 stopniach ok 40 min
Salatka : 3 Buraki wolno gotowane firmy Grześkowiak kroimy w cienkie plastry kładziemy oliwę, oliwki, marynowana paprykę i ser feta
Komentarze