Łosoś w sosie borowikowym

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kiedy jeszcze mieszkałem sam, miałem już dość jadania bułek z jogurtem i fasolki ze słoika. Pomyślałem, że warto wreszcie coś ugotować.

Składniki:

  • ● 2 kawałki łososia
    ● 2 łyżki oleju
    ● ok. 2 dag suszonych lub mrożonych borowików
    ● cebula
    ● liść laurowy
    ● ziele angielskie
    ● łyżeczka mąki ziemn.
    ● sól
    ● pieprz
    ● 10 dag kaszy gryczanej
    ● łyżka posiekanej natki
    ● rozmaryn
    ● ćwiartka cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś w sosie borowikowym 1. Grzyby suszone zalewamy 3/4 szkl. zimnej wody, przykrywamy i odstawiamy na noc. Odcedzamy, wodę zachowujemy.
  • 2. Kapelusze kroimy w paski, nóżki drobno. Smażymy. Dodajemy pokrojoną cebulę, szklimy.
  • 3. Do grzybów wlewamy wodę z moczenia (bez osadu), dodajemy liść i ziele. Dusimy ok. 15 minut. Mąkę rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnej wody, wlewamy do sosu. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
  • 4. Kaszę gotujemy. Łososia myjemy, solimy. Smażymy na patelni 2-3 minuty z każdej strony, przykrywając folią aluminiową. Łosoś powinien być chrupiący
    z zewnątrz, a w środku so czysty i miękki. Układamy na gorącym sosie grzybowym, posypujemy natką i dekorujemy rozmarynem. Skrapiamy sokiem z cytryny, podajemy z kaszą gryczaną.

Porady

● Łososia możemy wcześniej posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na kilka godzin do lodówki. ● Do potrawy możemy użyć łososia w dzwonkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować