Mielone z jesiotra z chipsami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekkie, zdrowe z sezamem i brokułem kotleciki z jesiotra. Zapewniam że na jednym się nie skończy. Podałam je z pysznymi chrupiącymi chipsami z batata i ziemniaków truflowych. Zrobiłam jeszcze sos czosnkowy na bazie jogurtu. Kotleciki są dobre na ciepło i na zimno, można zabrać do pracy.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dkg filetu z jesiotra
    1/5 brokuła
    1 cebula
    1 jajko
    4 łyżki kaszki manny
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
    przyprawa do ryb
    olej rzepakowy
    1/3 szklanki sezamu


    chipsy:
    1 batat
    5 ziemniaków fioletowych
    sól, pierz
    olej rzepakowy
    1 łyżeczka bazylii suszonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Chipsy

Mielone z jesiotra z chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jesiotra odcinam skórę, bo jest twarda. Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam, formuję klopsy i obtaczam w sezamie, wymieszanym pół na pół z bułką tartą. Smażę klopsiki na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z każdej strony.

    Batata i ziemniaki fioletowe dokładnie szoruję i kroję na cienkie plastry 1-2 mm na maszynce do chleba. Przekładam do miski osobno, najpierw bataty, dodaję sól, pieprz, bazylię i trzy łyżki oliwy. Dokładnie mieszam żeby każdy plaster był obtoczony w oleju. Na blaszce do pieczenia wykładam papier do pieczenia, wykładam pojedynczo plastry batata i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. To samo robię z chipsami z ziemniaków truflowych. Klopsy z jesiotra podaję z chipsami i sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować