Łosoś w pomarańczach z fenkułem i rakami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Trudny

Zalotny łosoś w pomarańczach z rozanielonym fenkułem i rakami. Przepis autorstwa Macieja Wawryniuka, szefa kuchni firmy Kamis.

  • Dla 2 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - łosoś (filet): 300 gramów
    - sok z pomarańczy: 100 mililitrów
    - pomarańcza (świeża): 1 sztuka
    - brandy: 50 mililitrów
    - fenkuł: 1 sztuka
    - cebula (mała): 1 sztuka
    - śmietana (śmietanka 30%): 150 mililitrów
    - szyjki z raków: 100 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - olej: 1 sztuka
    - imbir: 1 szczypta
    - pieprz (czarny mielony): 1 szczypta
    - kardamon (owoce specialite Kamis): 1 szczypta
    - sól (morska w młynku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w pomarańczach z fenkułem i rakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia oprószyć imbirem, solą, pieprzem.
  • 2. Smażyć na patelni. Pod koniec smażenia zalać sokiem z pomarańczy tak, aby sok gotował się 2-3 min.
  • 3. Cebulkę podsmażyć na maśle, podlać brandy, kilka ziaren z owoców kardamonu, po 2-3 min. dodać śmietankę i w niej ugotować pokrojony fenkuł.
  • 4. Pod koniec dodać szyjki rakowe i kawałki pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować