Łosoś w papilocie na warzywach

0 (0 ocen)

Łosoś pieczony na warzywach korzeniowych.

Składniki:

  • 300 g świeżego łososia
    marynata:
    sól, przeciśnięty ząbek czosnku, pół łyżeczki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, otarta skórka z cytryny, pieprz czarny i gorczyca roztarte w moździerzu (łyżka), pół łyżeczki zmielonej kurkumy, koperek, świeże oregano, łyżka oleju

    marchewka
    kawałek selera korzeniowego
    kawałek fenkułu
    szalotka
    łyżka sklarowanego masła
    sól

    stokrotki i świeże oregano do posypania

Łosoś w papilocie na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na marynatę ze sobą mieszamy. Warto spróbować i ewentualnie doprawić wedle własnego smaku. Rybę obraną ze skóry i ości nacieramy mieszanką przypraw. Odstawiamy na godzinę.
  • 2. Warzywa kroimy lub ścieramy na grubej tarce i podduszamy na maśle. Doprawiamy solą.
  • 3. Na pergamin wykładamy podduszone warzywa, a na nie rybę. Szczelnie owijamy papierem. Wkładamy na 10-12 minut do piecyka nagrzanego do 200-220 stopnic C. Posypujemy ziołami i jadalnymi kwiatami. Podajemy z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Porady

Jeśli zostanie nam się marynaty można zamarynować w niej inną rybę lub mięso drobiowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy