Łosoś w oregano z batatowymi frytkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kolejny sposób na rybę. Do tego zdrowsza wersja frytek i smaczny obiad gotowy!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 2 dzwonka łososia
    · świeże oregano- kilka gałązek
    · sól
    · pieprz
    · cytryna
    · 1 batat
    · 3-4 łyżki oliwy
    · suszone oregano

    Na sos:
    · 2 łyżki gęstego jogurtu
    · sól
    · pieprz
    · ząbek czosnku
    · 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Łosoś w oregano z batatowymi frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotwanie łososia 1. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne przecieramy odrobiną oliwy. Układamy na nim łososia. Rybę obkładamy świeżym oregano oraz plasterkami cytryny. Pieczemy 20-25 minut, 180 stopni.
  • batatowe frytki 2. Batata obieramy ze skórki, kroimy w zapałkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Pieczemy razem z rybą- ok. 20-25 minut.
  • 3. Sos-

    Jogurt doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oregano. Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy