Łosoś w marynacie imbirowo-pomarańczowej

0 (0 ocen)

Mój ukochany przepis mamy na pieczonego łososia w imbirowej-pomarańczowej marynacie. Palce lizać - gorąco polecam!

Składniki:

  • 40-50 dag łososia

    Marynata:
    50ml sosu sojowego
    100ml soku z pomarańczy
    2 łyżki soku z cytryny
    ok. 3 cm świeżego imbiru
    1 mandarynka
    1 łyżka miodu
    pieprz biały
    sól himalajska
    mięta
    1 łyżka masła klarowanego

Łosoś w marynacie imbirowo-pomarańczowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia dopraw solą.
  • 2. Przygotuj marynatę: do miseczki lej sok z pomarańczy, sos sojowy, sok z cytryny i dodaj płynny miód. Dodaj pieprz i imbir pokrojony w cienkie plasterki. Zalej łososia i odstaw do lodówki (najlepiej na noc). Przed wstawieniem do piekarnika udekoruj łososia mandarynkami i mięta. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 200 stopniach przez 40-45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy