Łosoś w czosnku i masełku

4.5 (165 ocen)

  • 25 min

Uwielbiam prostą, zdrową, smaczną a szybką kuchnie. Wracając głodna ze studiów, mam ochotę na coś na prawdę dobrego, ale i błyskawicznego w zrobieniu. Zawsze wtedy przygotowuję łososia.

  • 25 min

Składniki:

  • 1. płat łososia (robimy z niego porcje)
    2. masło
    3. czosnek polski
    4. sól
    5. cytryna
    6. jogurt 250 ml
    7. 1,5 łyżeczki majonezu
    8. szczypta cukru
    9. świeży koperek
    10. szczypta pieprzu
    11. kilka kropli octu
    12. bagietka, bądź ciabatta (ja preferuję zbożową)
    13. pomidor
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w czosnku i masełku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) skórą do dołu. Czosnek kroimy w dość grube plasterki. Układamy na łososiu. Całość solimy. Tak przygotowanego łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 do 200 stopni na 15 - 20 min. Co jaki czas należy sprawdzać stan pieczenia, ponieważ jeżeli będzie zbyt długo się piekł, zrobi się suchy. Pod koniec pieczenia, kładziemy na łososiu łyżkę masła (82% zawartości tłuszczu).
    Pieczywo:
    Ciabattę kroimy na pól. Obie połówki smarujemy masłem. Kładziemy masłem do dołu na suchą, rozgrzaną patelnię. Jak tylko się zarumieni, gorącą ciabattę trzemy obranym ząbkiem czosnku, nada to wyjątkowego smaku.
    Deep do pomidora:
    pomidora kroimy w plasterki, kładziemy na talerzu. Jogurt na małym ogniu, łączymy z majonezem, solą, cukrem, pieprzem, koperkiem i kilkoma kroplami octu. Całość mieszamy, nie doprowadzamy do zagotowania. Tak przygotowanym sosem, polewamy pomidora. Smacznego !

Porady

Przed jedzeniem łososia, należy zdjąć z niego czosnek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować