Łosoś w czerwonym winie na puree z brokuła. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka minut.
Wino wlewam do głębokiej patelni/ szerokiego rondla. Dodaję ziele angielskie, 2 listki laurowe, tymianek, kilka ziarenek pieprzu. Doprowadzam do wrzenia. Do gotującego wina wkładam kawałki łososia. Gotuję ok 12 - 15 minut.
Następnie łososia wyciągam z wina, odkładam.
2.Pozostałe wino odparowuję, aby zmniejszyło swoją objętość do połowy.
Przecedzam, by usunąć zioła.
W 1/2 szklanki wina rozrabiam mąkę. Dolewam delikatnie do gotującego się wina, tym samym robiąc sos. Zagotowuję go, do zgęstnienia.
Do powstałego sosu wkładam łososia w celu podgrzania.
Wykładam na puree.
3.Puree:
Zagotowuję wodę w garnku wraz z łyżką soli. DO wrzątku wrzucam brokuły podzielone na różyczki. Gotuję aż będą miękkie, ale zarazem sprężyste (ok. 5-7 minut). Odcedzam i miksuję przy pomocy blendera, dodając przyprawy - przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz.
Podgrzewam. Gorące wykładam na talerz, a na nim układam rybę, polewając odrobiną sosu.
Komentarze