ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE Z BROKUŁA.

0 (0 ocen)

Aby podać coś zaskakującego i wykwintnego, nie potrzeba wiele! Udowadniam to moją kolejną propozycją na rewelacyjnego łososia.

Składniki:

  • 4 kawałki fileta łososia ze skórą
    500ml czerownego półsłodkiego wina
    liść laurowy
    8 gałązek świeżego tymianku
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty i mielony
    sok z cytryny
    sól
    1-2 łyżki mąki

    puree:
    2 średnie brokuły
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w czerwonym winie na puree z brokuła. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka minut.
    Wino wlewam do głębokiej patelni/ szerokiego rondla. Dodaję ziele angielskie, 2 listki laurowe, tymianek, kilka ziarenek pieprzu. Doprowadzam do wrzenia. Do gotującego wina wkładam kawałki łososia. Gotuję ok 12 - 15 minut.
    Następnie łososia wyciągam z wina, odkładam.
  • 2. Pozostałe wino odparowuję, aby zmniejszyło swoją objętość do połowy.
    Przecedzam, by usunąć zioła.
    W 1/2 szklanki wina rozrabiam mąkę. Dolewam delikatnie do gotującego się wina, tym samym robiąc sos. Zagotowuję go, do zgęstnienia.
    Do powstałego sosu wkładam łososia w celu podgrzania.
    Wykładam na puree.
  • 3. Puree:
    Zagotowuję wodę w garnku wraz z łyżką soli. DO wrzątku wrzucam brokuły podzielone na różyczki. Gotuję aż będą miękkie, ale zarazem sprężyste (ok. 5-7 minut). Odcedzam i miksuję przy pomocy blendera, dodając przyprawy - przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz.
    Podgrzewam. Gorące wykładam na talerz, a na nim układam rybę, polewając odrobiną sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować