Łosoś w cieście francuskim z porami

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

Klasyczny sposób na rybę. Proste, ale smakowite danie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    • ładny filet z łososia
    • cytryna
    • sól
    • pieprz
    • por
    • odrobina oliwy
    • płat ciasta francuskiego
    • jajko

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w cieście francuskim z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś w cieście z porami 1. Łososia (pozbawionego ewentualnych ości) skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy. Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa prostokąty, nieco większe od kawałka łososia. Na jednym płacie układamy rybę. Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy pokrojonego w talarki pora. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na rybę.
  • łosoś w cieście z porami 2. Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Nakładamy drugi kawałek ciasta. Za pomocą widelca sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy resztą jajka. Na górze robimy nacięcia.
  • 3. Pieczemy ok. 20-25 minut, 180 stopni, termoobieg. Podajemy z sosem na bazie jogurtu. Smacznego!
  • 4. Na sos:
    • 2 łyżki gęstego jogurtu
    • sól
    • pieprz
    • ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

    Jogurt doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oregano. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować