Łosoś w cieście francuskim z czarną truflą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z łososia ściągamy skórę, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Umieszczamy go na desce i obficie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy solą ziołową oraz pieprzem. Odstawiamy.
2.W misce umieszczamy żółtko, sól, musztardę Dijon i truflową. Ubijamy. Nie przerywając tej czynności powoli wlewamy olej. Kontynuujemy do momentu, aż mieszanina zrobi się gęsta i kremowa. Ja dodałam również odrobinę oliwy truflowej. Następnie dodajemy trufle, parmezan, sok z limonki i doprawiamy solą oraz pieprzem.
3.Formę 36 x 13 cm natłuszczamy i umieszczamy w niej ciasto francuskie, zawijając boki. Na nim rozsmarowujemy sos. Łososia kroimy w dużą kostkę i układamy na cieście pokrytym sosem. Wierzch delikatnie posypujemy startym parmezanem.
4.Pieczemy w 200°C, do momentu, aż ciasto się zarumieni.
5.Dekorujemy szczypiorkiem i prażonymi migdałami. Podajemy z lekką sałatką.
Komentarze