Łosoś w cieście francuskim z czarną truflą

  • wyświetlono: 196 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mój autorski przepis na pysznego łososia w cieście francuskim.

luminaluniblog
  • 100min

Składniki

I. Sos:

- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki musztardy z białą truflą
- oliwa truflowa
- olej
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki czarnych trufli w plasterkach, marynowanych w oliwie
- 1 łyżka soku z limonki
- garść startego parmezanu

II. Ryba:

- ok. 1 kg łososia
- 1 limonka
- sól ziołowa
- pieprz

III. Przybranie:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- parmezan
- 1 limonka
- szczypiorek
- prażone migdały
- oliwa do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania przepisu:

Łosoś w cieście francuskim z czarną truflą

  • 1. Z łososia ściągamy skórę, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Umieszczamy go na desce i obficie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy solą ziołową oraz pieprzem. Odstawiamy.
  • 2. W misce umieszczamy żółtko, sól, musztardę Dijon i truflową. Ubijamy. Nie przerywając tej czynności powoli wlewamy olej. Kontynuujemy do momentu, aż mieszanina zrobi się gęsta i kremowa. Ja dodałam również odrobinę oliwy truflowej. Następnie dodajemy trufle, parmezan, sok z limonki i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 3. Formę 36 x 13 cm natłuszczamy i umieszczamy w niej ciasto francuskie, zawijając boki. Na nim rozsmarowujemy sos. Łososia kroimy w dużą kostkę i układamy na cieście pokrytym sosem. Wierzch delikatnie posypujemy startym parmezanem.
  • 4. Pieczemy w 200°C, do momentu, aż ciasto się zarumieni.
  • 5. Dekorujemy szczypiorkiem i prażonymi migdałami. Podajemy z lekką sałatką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiataciasto_francuskiepieczona_rybałosoś_norweski

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

warzywa w cieście francuskim z czarnym kminem

pyszne na kolację do popicia barszczykiem...

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Dodane przez: migotka28

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Pyszny rozpływający się łosoś pod...

Łosoś w cieście francuskim

Dodane przez: RedakcjaPP

Łosoś w cieście francuskim

Łososia można podawać na ciepło...

Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

Dodane przez: bronislawa70

Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

Oryginalne i wykwintne danie z...

Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Dodane przez: e-jola1

Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Pyszne i zdrowe danie w kilka chwil

łosoś w cieście francuskim

Dodane przez: agarybak76

Łosoś w cieście francuskim

Wykwintne i pyszne danie, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE