łosoś w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Soczysta ryba ukryta pod pierzynką z ciasta francuskiego, pora oraz kremowego serka.

Składniki:

  • na 2 porcje:
    2 kawałki odfiletowanego łososia każdy po 15 dag
    15-20 dag ciasta francuskiego, 2 prostokątne płaty o wymiarach 26x12cm
    2 liście pora
    2 łyżeczki serka śmietankowego
    sól
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście pora blanszujemy, aż zmiękną i staną się elastyczne. Następnie odcedzamy i studzimy.
  • przygotowanie 2. Oprószone kawałki ryby solą i pieprzem układamy na obgotowanych liściach pora. Łososia smarujemy serkiem. Następnie owijamy porem.
  • przygotowanie 3. Przygotowane zawiniątka układamy na cieście francuskim. Ciasto nacinamy tak jak pokazane jest to na zdjęciu obok.
  • przygotowanie 4. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem lub wodą i zaklejamy. Wierzch ciasta również lekko smarujemy jajkiem lub wodą. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach C. Podajemy z ulubioną sałatką.

Porady

Najlepiej użyć młodych liści pora. Jeśli nie mamy lub nie lubimy pora możemy użyć dymki razem ze szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować